bLOG sAYA TaK Glamour JAdI Tak Payah NAk Hack..TERIMA KASIH
No nEed HACK my blog because my blog not glamour... THANK YOU

Sunday, January 30, 2011

MAcam mana nak buat favicon di blog..

hai hai.. dah lama nye saye tak buat tutorial.. nak tukar favicon anda agar lebih menarik lagi.. dengan mudah anda boleh memilih favicon di mana-mana search enjin untuk cari favicon yang berkenan kalau tak suka anda boleh create your own, simple for fovicon tapi kene bersaiz 50px x 50px k..

Kene Tukar Format Imej kepada ico dulu.. Cara-caranya:


Apa yang penting anda kene lah save guna format "favicon.ico" yee.. kalau nak senang click kat sini
untuk untuk tukar favicon yg anda create guna format "ico".. Dekat bahagian laman yang anda click tadi click "Import Image" Import gambar yg anda nak dijadikan favicon. Lepas tu Tekan lah "Download Favicon"..Download Favicon yang telah anda import tadi.. Senang je kan.. Pasni anda akan dapat imej yang berformat favicon.ico

Download Imej untuk dapatkan URL. Saya guna kan contoh photobucket yee.. =) Cara-caranya :

 Anda pergi upload image favicon.ico kat photobucket.com. Selain dari photobucket pn boleh juga sebab kita nak URL bagi favicon, contohnya:-
http://i876.photobucket.com/albums/ab326/maya535423/favicon-2.jpg
Dah siap semua diatas.. barulah masanya nak masukkan favicon dekat blog kita...

Langkah 1: 
Log in blog  => Design => Edit HTML.
Tick kan pada Expand Widget

Langkah 2:
Gunakan keyboard kamu semua, tekan kekunci Ctrl + F dan taip atau paste kod <title><data:blog.pageTitle/></title> pada ruang Find. Pastu tekan kekunci Enter.Kamu kene letakkan kod ni
 <link href=”your url’ rel=’shortcut icon’ type=’image/x-icon‘/>

Saya bagi c0ntoh lah ye..
 <data:blog.pageTitle/></title>
 <link href=”your url’ rel=’shortcut icon’ type=’image/x-icon‘/>

Langkah 3: 

Tukarkan perkataan "your url "yang warna kuning kepada URL imej favicon yang anda pilih.

Contohnye
<link href='http://www.iconj.com/icon.php?pid=rve09erjc2/_LZtXSNcp76A/S3j7-N2gKMI/AAAAAAAAA7U/-jpaq7_j2No/s320/favicon.jpg' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>


 Langkah 4:
Preview. sekiranya takde syntax error boleh lah save ye,,,, 

Selesai.. Selamat Mencuba.. =)

3 comments:

Qimayra Mohammad said...

xble laa gmbar format favicon upload kat photobucket .. mcm mane awak upload ?

http://qimayraportal.blogspot.com

maya said...

awak pastikan siza 50px x 50px dan format ico.. biasa tiada masalah untuk itu..

saya buat seperti langkah yg saya paparkan diatas.
awk kene pergi laman web ini dlu http://www.favicon.cc/?
awak kene import image dulu kalau awak dah ade picture yang awak suke.

kalau awak nak buat baru dengan design sendiri, awak boleh pergi dekat create image.

lepas tu awak kene download image dan boleh buat "Langkah 1" dan sterusnya... Semoga berjaya

maya said...

sekarang ni lagi mudah sebab dekat layout dah ade tempat untuk button favicon.. hanya upload je pic kat ctu, dah jd... takperlu lah buat langkah di atas yang saya buat.. tapi bg yg blogger dia dah upgrade la.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MayaFiedz1987

My photo
Sekiranya ada maklumat berguna boleh kemukakan k.. kl nak cakap pasal seks atau lucah atau yang cakap bukan2 takkan dilayan dan email anda akan di block.. Harap Maklum. Kepada Semua Pembaca. Sekiranya Maklumat yang dipaparkan salah dan perlu dibaiki atau segala kesilapan di blog ini boleh dikemukakan k. Saya sedia menerimanya. Komen anda amat saya hargai. Terima Kasih
Go to IntenseDebate