Saya kalau masak bukan macam chef Wan atau yang macam expert sangat. hehe.. apepun ini adalah masakan yang biasa biasa je tapi pasti ramai di luar sana lagi banyak expert memasak..
Sambal petai
Cili kering (rendam dengan air panas dan basuh ) =ikut suka berapa banyak.
bawang merah=dalam 1/2 pun ok tapi mengikut pada masakan
bawang putih= 1pun cukup dan ada orang tak letak pun
ikan kering= ikut suka berapa banyak
petai= agak agak k pastikan buang kulit nanti tercekik orang makan..hihi
garam
gula
Caranya..
Saya biasa blender jer semua bahan di atas kecuali petai.. Ingat masa blender tu masukkan sedikit minyak agar biji lada tu hancur sbb bahaya makan biji lada nanti tak khadam di perut.
pastu panas kn minyak kat kuali.
masukkan bahan yang kita blender tadi sehingga nampak ianya masak warna macam agak merun merun sikit.
masukkan sedikit ikan kering tu, ada orang suka goreng dulu, saya x suke goreng.
letak garam dan gula secukup rasa, mengikut kesukaan.. kalau saya suke rasa cam manis sikit.. huhu
pastu masukkan petai..
ha dah siap... hikhik
senang je kan..
Pic dia di ambil sesudah makan baru teringat nak post kat blog.. sorry tak cantik la yee pic ni.. |
sekadar suke suki jer..=p